Schrijftips

Begrijpelijke taal, dat willen we toch allemaal?!
[11-04-2019]

Schrijven op B1-niveauJa, want wie heeft er geen hekel aan wollig taalgebruik, ellenlange zinnen en onnodig moeilijke woorden? Niet voor niets schrijven steeds meer (overheids-)organisaties teksten op B1-niveau. Dit is verzorgde spreektaal die voor de meeste mensen begrijpelijk is. Hoe pak je dit aan?

Zo schrijf je op B1-niveau

 

Jouw content een chaos?
Gebruik een contentkalender? [11-04-2019]

contentkalenderKortgeleden kreeg ik van iemand de vraag wat een contentkalender is. ‘Is dat gewoon een kalender waarop je bijhoudt welke content je waar en wanneer plaatst?’. Ja, zo simpel is dat inderdaad. Een handig hulpmiddel en stok achter de deur als je structuur wilt in je content. Hoe pak je dit aan?

Zo begin je met een contentkalender.

 

Hoe brief je een tekstschrijver? [19-03-2019]

Soms krijg ik schrijfopdrachten zonder dat de opdrachtgever eigenlijk weet wat ie wil. De input is dan zo beperkt, dat ik zelf op zoek moet gaan naar informatie. Dat vind ik niet erg want ik ben nieuwsgierig en ga graag op onderzoek uit. Maar het kost mij extra tijd en de klant dus meer geld. Hoe maak je een goede briefing?

In 5 stappen naar een goede briefing

 

Checklist voor een goede contactpagina [13-03-2019]

briefing-tekstschrijverAls ik online iets bestel, kijk ik altijd even op de contactpagina. Waar is het bedrijf gevestigd, ziet deze pagina er betrouwbaar uit? Staat er een telefoonnummer bij? De contactpagina is een belangrijk onderdeel van je website. En verdient net zoveel aandacht als de rest van je website.

Contactpagina? Check deze tips!

 

Go for it! Of toch niet?
Waarom Engels soms gewoon beter werkt [23-01-2019]

Engelse vlagJongeren groeien ermee op. Engels in games. Engels op Youtube. Het Nederlands raakt steeds meer doorspekt met Engelse woorden. Ik vind het maar stom en irritant. En toch gebruik ik zelf soms ook Engelse woorden in m’n teksten.

Waarom Engels soms nodig is

 

 

Meer klanten, meer omzet? Blogtips voor starters! [21-01-2019]

Blogtips voor startende bloggersIk blog, hij blogt, zij vloggen. Jij nog niet? Geen paniek, je bent niet de enige. Maar hé, bloggen is wel een laagdrempelige manier om te laten zien wat je boeit, wat je kunt of welke nieuwe producten je verkoopt. Dus best een goed idee als meer omzet en meer opdrachten wilt. Misschien vraag je je af of het iets voor jou is. Of hoe je het aan moet pakken.

Ik help je op weg met 6 blogtips.

 

mobile first!
Hoe maak je je tekst mobielvriendelijk? [17-12-2018]

Mobile first! Schrijven voor mobiel

Uit cijfers van het CBS blijkt dat bijna 90% van de ondervraagden in 2017 met hun telefoon informatie opvragen en aankopen doen. Dit percentage zal in de komende jaren alleen maar toenemen.

Schrijf teksten daarom ‘mobile first’.
Ik geef je vijf tips voor goede mobiele content.

 

Zoekwoord eindeloos herhalen? Stop!
Leef je uit met synoniemen. [10-12-2018]

Google is steeds beter in staat om onderlinge verbanden te leggen tussen woorden. Stop daarom met het blijven herhalen van hetzelfde zoekwoord.

Synoniemen en Google. Hoe ga je te werk?

 

 

waarom je je eigen typefouten niet ziet [10-11-2018]

Waarom je je eigen typefouten niet zietMisschien is het jou ook weleens overkomen. De drukker heeft net alle brochures afgeleverd, 10.000 stuks in totaal. Je pakt een exemplaar uit de doos en slaat de brochure open. Dan gebeurt het. In a split second. Daar, een koeierd van een fout!


Hoe komt dit en hoe kun je typefouten voorkomen?

 

HOE SCHRIJF JE EEN AANTREKKELIJK PROFIEL? [09-11-2018]

Schrijftips online profielJij doet het vast ook: online netwerken. Natuurlijk kun je je profiel gedachteloos invullen of kopiëren vanuit je CV. Je bent vindbaar en dat is het. Punt.

Prima, als je je online netwerk als een digitale kaartenbak ziet. Maar het is echt een gemiste kans. Liever wil je toch dat potentiele opdrachtgevers of recruiters door je beschrijving geïnteresseerd in je raken.

3 schrijftips waarmee je je profiel sterker maakt

 

5 tips voor een goede kop. En hoe je de lezer prikkelt tot verder lezen.   [15-10-2018]

5 schrijftips voor een goede kopToen ik vorige week bij een congres voor tekstschrijvers was, kreeg ik tijdens de workshop bloggen onverwacht een vraag. ‘En jij, welke kop zou jij hierbij maken?’. De docent keek me vol verwachting aan. ‘Uhhuh, nou ja’, stamelde ik. Ik voelde dat ik rood aanliep en kon niets bedenken. 

Het schrijven van goede koppen is best lastig. Zeker als de druk wat hoger is. Maar een goede kop is goud waard. Want als de titel je lezer niet raakt, gaat ie niet verder lezen. En heb je voor niets je best gedaan.

Hoe maak je goede koppen?

 

WAT MOET ER OP DE HOMEPAGE VAN JE WEBSITE STAAN? [10-10-2018]

Wat moet er op je homepage staanIrritant bewegende sliders, een onduidelijk menu, nieuws waar je niet op zit te wachten.
Killing voor je homepage.

Bezoekers van je website willen in één oogopslag zien of ze bij jou goed zitten. Kun jij iets voor ze betekenen of niet? Is dat niet binnen een paar seconden duidelijk, dan zijn ze weg.

Wat moet er op de homepage van je website staan?